Meny
se | en | de

Cykelpaket Mörrumsåns dalgång - Åsnen nationalpark - gör det själv     3 nätter i stuga

Omdu letar efter en cykelsemester med få människor i vacker natur, pålugna eller helt trafikfria vägar - då är detta  ett självklart val fördig!

Denna resa kan göras som en 2 eller flera dagars version.

En cykelsemester som inte kan vara enklare!
Holiday Highlights

•   Denna cykelsemester går längs en av de vackraste sträckorna av dennationella cykelleden, Sydostleden (Simrishamn-Växjö) och Banvallsleden(Karlshamn-Halmstad), samt genom Nationalparken Åsnen.
•    Känslan att ha åkt från havet till skogen, från livlig stad till lugn landsbyggd med gott om plats för alla
•    Upplev den välbevarade naturen längs Mörrumsån med flera naturreservat och den vilda laxens naturliga lekplats
•    Nationalparken Åsnen, Norra Europas största insjöskärgård med 1000 öar och rikt fågel-, fisk och djurliv
•    Flexibilitet att välja ditt eget startdatum och din egen startplats
•    Möjlighet till vackra rundturer med cykel direkt från boendet, Norraryds Camping
•    Ett smörgåsbord av svenska smaker - ekologiskt och närodlad kost
•    Möjlighet till aktiviteter som kanotpaddling på egen hand eller guidade turer med havskajak, eller forskajak
•    Möjlighet till världsberömt fiske på sjö och å på egen hand (vi har utrustning till uthyrning) eller med guide

•   
Cyklingen är lätt till medelsvår med små höjdskillnader
MÖJLIG START OCH MÅL

 • 1. Norraryds Camping vid Nationalpark Åsnen
 • 2. Karlshamn vidhavet i hjärtat av Blekinge.
 • 3. Mörrum vid Mörrumsåns mynning

Runt Nationalparken Åsnen erbjuder vi härliga cykelrundor i olika längder (5 km till 100 km) på helt bilfria, eller glest trafikerade vägar,  där ni  kan  njuta  av  denäkta svenska landsbygden och  Sveriges sydligaste vildmark.

I  Karlshamn kan ni njuta av småstadens pulserande liv med restauranger,uteserveringar, shopping, havet och skärgården.
BOENDET
sker i små nybyggda stugor, eller glampingtält på Norraryds Camping.Det är enkel standard för en bekväm och problemfri semester med mitt inaturen känsla och mer tid tillsammans. Dusch, toalett finns i närliggandeservicehus.
Övernattning på hotell och pensionat kan ombesörjas mot extra kostnad.

KOSTEN
Vi  serverar ett smörgåsbord av svenska och småländska smaker, i denmån det går, av lokalt producerade livsmedel och ekologiskt odladeråvaror.
 
BESKRIVNING:
Ert turförslag och matpaket fårni dagligen vid receptionen. Personalen kommer att vara till hands under hela ersemester hos oss och går genom dagens etapp med er och gernyttiga tips.

Ni kommer att erhålla en specificerad bokningsbekräftelse med all nödvändig information när vi vet vart ni tänker starta er cykelsemester.
FAKTA

Denhär "gör det själv" resan är för 2 personer
Kan bokas från april till oktober
Pris från: 5490 SEK

INGÅR
 • 3 nätter i stuga med sängkläder, bäddning och slutstädning
 • frukost och lunchpaket under cyklingen
 • middag
 • detaljerade kartor och turförslag med tips på sevärdheter
 • boken om Åsnen
 • hjälp vid eventuell nödsituation

TILLÄGG
 • Hyra av cykel 375kr/cykel och dag
 • Extra nätter i stuga 500kr/natt
 • Transport av cykel och utrustning

TRANSPORT

Med egen bil till Norraryds Camping.
Bilen kan parkeras kostnadsfritt vid stugan

Kollektivtrafik
- (tåg+buss)  till  Norraryds camping
- tåg till Mörrum, eller Karlshamn se tidtabell  Öresundstrafiken
- tåg eller flyg till Växjö


Området ni cyklar i

Mörrumsån föds i Småland, i trakten av Lindshammar på gränsen mellan Jönköpings och Kronobergs län. Ån rinner söderut och passerar flera sjöar, bl.a. Åsnen (139 m ö.h.) innan den mynnar i Östersjön vid Elleholm väster om Karlshamn, Blekinge län.
Mörrumsån med sina 186 km är den längsta av åarna som mynnar i Blekinge. Mörrurmsån rinner genom Åsnens Nationalpark, samt flera naturreservat.
Ibland flyter Mörrumsån i en djup sprickdal. På sina ställen störtar dalgången brant ned i ån, med en fallhöjd på upp till 40 meter. I dalgångsbranterna finns vildmarksliknande skogsområden av urskogskaraktär. På de branta sluttningarna växer naturskogar med tall, bok och ek. På många ställen bildar ån vilda forsar och små vattenfall, som älskas av forspaddlare.

Artrikt område
Mörrumsån och Nationalpark Åsnen är ett av Sveriges artrikaste områden såväl beträffande fisk som övrigt djur- och fågelliv. Mörrumsån är en av de mest omtyckta åarna för den vilda laxen som har sin lekplats i ån. Laxfisket i ån kan spåras tillbaka till år 1231. I Åsnen lever 18 olika fiskarter, bl.a. gädda, ål, abborre, gös, mm.  I området har en av våra mest sällsynta sötvattensmusslor, tjockskalig målarmussla påträffats. Här finns också en artrik fågelfauna, med stabila stammar av bl. a. strömstare, forsärla,  kungsfiskare, havsörn, hackspett, fiskljuse, trana och häger. Den produktiva ån och sjösystemet med dess omgivande lövskogar, öppna marker och bebyggelse ger även goda förutsättningar för en rik fladdermusfauna. Älg, vildsvin och utter syns ofta till och t.o.m lodjur har siktats.

Mörrumsån och sjön Åsnen har haft stor betydelse för människor sedan lång tid tillbaka. De äldsta fynden härrör från stenåldern och vikingatiden. Längs Åsnens strand har flera bosättningar från vikingatiden påträffats. Vid vår campingplats har det varit en vikingaby där väldigt många fyndigheter har hittats. Ån användes förr som transportled, bland annat för att flotta timmer som användes bl.a. av holländska båtbyggare. Holländarna har även byggt en väg jämte ån som än idag kallas för Holländarevägen. Ån hade också stor betydelse som kraftkälla. Utmed hela dess sträckning finns lämningar efter små sågverk och kvarnar. Man hittar spår efter den tidiga industriella utvecklingen i Sverige med fabriker och industriminnen. T.ex. Ebbamåla Bruk där man kan gå guidad tur i järnbruk från 1800-tals slut. Det finns även en benstamp från 1877. Här krossades benmjöl, vilket användes som växtgödning och för limtillverkning. Stampen var i drift till 1914, sedan tillverkades här takspån och sedermera lådor. Nu kan du se den gamla byggnaden och några verktyg som finns kvar.

OBS! Boka tidigt för att få plats. Vi tar max 8 delagare.